Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za no­vog pred­sjed­ni­ka pred­ložen Sti­pan Stan­ti}

Pred početak nove školske godine, u Uredu Hrvatskog nacionalnog vijeća održan je u utorak sastanak Odjela HNV-a za obrazovanje, na kojemu su nazočne bile i učiteljice koje drže nastavu u odjelima na hrvatskom jeziku. Cilj sastanka je bio, kako je to rekao predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk, da se razmotre iskustva dosadašnjeg rada, te da se obave pripreme za novu školsku godinu.
    »Trebamo olakšati rad i sebi i učenicima, pripremanjem planova za rad sukladno školskim programima«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk. »Problemi takozvane bunjevačke opcije, odnosno nastojanja da se u školski sustav uvede bunjevački jezik, jest problem koji je i dalje aktualan, ali se mi moramo držati onoga što nam egzaktna filološka znanost govori o tom jeziku, a to znači – tzv. bunjevački jezik je dijalekt hrvatskoga jezika.«
    Budući da je dosadašnji pročelnik Odjela za obrazovanje Ivan Stipić proljetos izabran za člana Izvršnog odbora HNV-a, za novog pročelnika Odjela za obrazovanje predložen je Stipan Stantić, profesor iz Đurđina, kojega će Izvršni odbor HNV-a predložiti Vijeću na imenovanje.
    Ivan Stipić je na sastanku rekao kako će i ove godine, kao i prethodnih godina, udžbenici iz Hrvatske biti osigurani za sve učenike, te da se očekuje da će oni vrlo brzo biti i distribuirani. Istovremeno, udžbenik iz predmeta Priroda i društvo za treći razred osnovne škole sa dodatkom o povijesti i kulturi hrvatskog naroda je u tisku, a namjera je hrvatske zajednice da obavlja sve pripreme za prijevode i ostalih udžbenika s dodacima za iduću školsku godinu.
J.A.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika